خبرنگاران دیپلمات روس: چرا آمریکایی ها از تعهداتشان در قطعنامه 2231 نمی گویند؟
به گزارش وبلاگ آقای عابدی، تهران- خبرنگاران- یک دیپلمات بلندپایه روسیه در پیامی کنایه آمیز گفت که مقام های آمریکایی به حقوقشان در قطعنامه 2231 شورای امنیت می پردازند، اما صحبتی از تعهداتشان در آن نمی نمایند.
میخاییل اولیانوف نماینده دایم روسیه در سازمان های بین المللی در وین بامداد شنبه در پیامی توییتری نوشت: مقام های آمریکایی ادعا می نمایند که ایالات متحده دارای حقوقی تحت قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد است. [اما] هیچ صحبتی درباره تعهدات ایالات متحده که در کنار حقوقش آمده نمی نمایند.
وی اضافه نمود: مخصوصا، [تعهد به] خودداری از اقداماتی که موجب تضعیف اجرای تعهدات تحت برجام می گردد چه شد (بند 2 قطعنامه 2231)؟
به گزارش وبلاگ آقای عابدی، نزدیک شدن موعد لغو تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران که بخشی از قطعنامه 2231 شورای امنیت است، مقام های آمریکایی را واداشته تا با دورویی مدعی حق درخواست برای تمدید این تحریم ها شوند.
لغو تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل بخشی از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بود، اما قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که برای تایید برجام صادر شد، انقضای این تحریم ها را در 27 مهرماه امسال پیش بینی نموده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی به نقل از مقام های آمریکایی گفت که واشنگتن میخواهد پیش نویس قطعنامه ای را که برای تمدید این تحریم ها علیه ایران تهیه نموده، در ماه می (اردیبهشت-خرداد) که استونی به عنوان متحد ناتویی آمریکا ریاست دوره ای شورای امنیت را به عهده می گیرند، به رای بگذارند.
مقام های آمریکایی بدون اشاره به خروج غیرقانونی و یکجانبه ایالات متحده از برجام و بازگرداندن غیرقانونی تحریم ها علیه ایران به آسوشیتدپرس گفتند که آژانس بین المللی انرژی اتمی عدم پایبندی ایران به بعضی از بندهای این توافق را تایید نموده و دولت واشنگتن باور دارد که این می تواند مبنایی برای عدم لغو تحریم های تسلیحاتی باشد.
جمهوری اسلامی ایران یک سال پس از خروج یکجانبه دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از برجام، در واکنش به این اقدام و همچنین بی عملی اروپایی ها در جبران خروج واشنگتن از توافق، طی پنج گام متوالی در درون چارچوب برجام اقدام به کاهش تعهدات برجامی خود کرد.
به نوشته آسوشیتدپرس، هر کوششی برای تمدید تحریم های تسلیحاتی علیه ایران با وتوی روسیه و چین روبه رو می گردد که صریحا خواسته خود برای برطرف قطعی این تحریم ها را به واشنگتن گفته اند.
با این حال، مقام های آمریکایی گفته اند که کوشش دولت ترامپ در حال حاضر بر استفاده از مکانیسم ماشه یا بازگرداندن همه تحریم های سازمان ملل علیه ایران متمرکز نیست.
آمریکا با وجود آنکه دو سال پیش رسما و بدون توجه به قطعنامه 2231 شورای امنیت از برجام خارج شده، در تفسیر حقوقی جدید مدعی است که براساس مفاد این قطعنامه هنوز جزو طرف های این توافق به شمار می رود.
آمریکا یکی از کشورهایی است که در این قطعنامه به عنوان شرکت نماینده برجام فهرست شده اند، اما کارشناسان حقوقی می گویند که رییس جمهوری آمریکا هنگام اعلام خروج از این توافق صریحا گفته است که آمریکا مشارکت در این توافق خاتمه می دهد و این نافی هرگونه حقی برای واشنگتن است.
روزنامه نیویورک تایمز روز یکشنبه برای اولین بار حیله آمریکا برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران را فاش کرد. این روزنامه نوشت که مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا به دنبال اعمال فشار به شورای امنیت برای تمدید تحریم های تسلیحاتی تهران و یا حتی شدیدتر کردن آن است.
نیویورک تایمز اضافه نمود که پمپئو برای پیشبرد برنامه راهبردی آمریکا طرحی را تهیه نموده است که طبق آن ایالات متحده ادعا می نماید که هنوز از نظر حقوقی به عنوان یک دولت شرکت نماینده در توافق هسته ای حضور دارد؛ اما در اصل این طرح برای بازگرداندن تحریم های سازمان ملل علیه ایران است که پس از توافق هسته ای سال 2015 لغو شده است.
به نوشته این روزنامه، اگر تحریم های تسلیحاتی علیه ایران تجدید نگردد، ایالات متحده از این حق به عنوان یک عضو اصلی توافق استفاده می نماید و در صورت پیروزی آمریکا در این طرح، تحریم های گسترده علیه ایران در زمینه فروش نفت و تبادلات بانکی قبل از تصویب برجام در سال 2015 باز خواهد گشت.
تحریم های تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در سال های 2006 و 2007 برای ممنوعیت فروش سلاح به ایران و صادرات سلاح از ایران وضع شد. پس از توافق برجام مقرر شد این تحریم ها 18 اکتبر 2020 (27 مهر 1399) و پس از آنکه گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تأیید کرد، برداشته گردد.
منبع: ایرنا